Menu Close

Hur väljer du bra webbhotell?

Det spelar ingen roll om du är helt ny på att bygga hemsida och nu letar efter ett bra webbhotell för din första sajt eller om du behöver webbhosting för sajter med tusentals besöker. Det finns vissa grundläggande frågor som du måste ställa dig då du väljer webbhotell.

Här är de punkter som du inte bör missa när du ska välja webbhotell. De ska du komma ihåg då du ser på listor som jämför webbhotell så att du vet vad som är viktigt. Du bör förstås också betänka vad som är viktigast för dig och ha detta klart för dig innan du börjar ställa webbhotell mot webbhotell för att välja det som är bäst.

Hur stor kapacitet har du behov av?

Om du bara får stöd för en hemsida med det paket som du väljer kanske det fungerar om du verkligen inte kommer att behöva mer. Utrymmet du får styr vad du kan göra med din webbhosting. Om det är få GB kan det bli problem längre fram då du växer.

Fundera lite på vad du har för planer med din aktivitet online. Om det är så att du räknar med att växa kanske det inte blir så bra med enkla paket som är begränsade. Samtidigt kanske du inte vill betala extra för sådant som du inte behöver nu.

Hög kapacitet är bra och det särskilt när du inte behöver betala så mycket extra för den.

Hastighet och upptid

Hastigheten får stor betydelse för din sajt. Om den är trög att ladda kan det till och med bli så att du ratas av Google för att de inte vill skicka folk till långsamma sajter. Upptiden är också viktig. Avbrott kan ske men undersök hur ofta detta sker med det webbhotell som du är intresserad av.

Om din sajt är nere ofta kan det påverka dig negativt på flera sätt. Det här är inget du vill ha!

Backup när det behövs

Backuper ska du också få när du har ett bra webbhotell. Helst bör de vara regelbundna och du kan få dem helt gratis. Ta alltid en titt på hur det fungerar med backup för den webbhosting som du kikar på.

SSL och möjlighet till många IP-nummer

SSL ska du få gratis och dessutom kan det vara så att du får tillgång till en variation av IP-nummer utan extra kostnad. Det sistnämnda är viktigt för dig som kommer att bygga många sajter och inte vill att de ska ses som ett nätverk som ägs av dig.

Extra tjänster för skalbarhet

Skalbarheten kan vara mycket viktig. Se på hur det går att växa med webbhotellet. Det kan också vara av intresse att se om de kan hjälpa dig med att hitta domännamn och kanske till och med att snappa domännamn.

Användarvänlighet

Oavsett om du är van vid cPanel eller inte ska du alltid titta på användarvänligheten. Är det enkelt att konfigurera en sajt eller måste du först ta en kurs i webbhotellets kontrollpanel?

Support

Ta också en titt på hur det fungerar med supporten. Se om den ges på svenska och om det är enkelt att komma i kontakt. Det är också ett stort plus med kunnig support som tar sig tid till att djupdyka och svara på dina frågor.